Μικροδισκεκτομή
Σε μια μικροδισκεκτομή ή μικροαποσυμπίεση, αφαιρείται ένα μικρό τμήμα οστού γύρω από την νευρική ρίζα και/ή υλικό από τον μεσοσπονδύλιο δίσκο, ώστε να μειωθεί η πίεση που ασκείται στο νεύρο και να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος για την επούλωση του.
Η μικροδισκεκτομή τυπικά πραγματοποιείται για την αντιμετώπιση της οσφυϊκής δισκοκήλης, ενώ είναι πιο αποτελεσματική για την θεραπεία του πόνου στα κάτω άκρα(πάθηση γνωστή ως ριζοπάθεια), παρά για την οσφυαλγία.
Η συμπίεση της νευρικής ρίζας μπορεί να προκαλέσει ισχιαλγία. Οι ασθενείς αισθάνονται άμεση ανακούφιση μετά μικροδισκεκτομή.
Ενδείξεις για την χειρουργική επέμβαση μικροδισκεκτομής
Γενικά, εάν ο πόνος στα κάτω άκρα, σε ασθενή με δισκοκήλη, παρουσιάζει βελτίωση, θα εξακολουθήσει για περίπου 6 με 12 εβδομάδες. Όσο ο πόνος είναι ανεκτός και ο ασθενής μπορεί να λειτουργήσει επαρκώς, συνήθως συστήνεται η αναβολή της επέμβασης για ένα μικρό διάστημα, για να εξετασθεί αν το πρόβλημα θα επιλυθεί χωρίς χειρουργική παρέμβαση.
Εάν ο πόνος στα κάτω άκρα δεν βελτιωθεί με συντηρητική αντιμετώπιση, η μικροδισκεκτομή αποτελεί μια αποτελεσματική επιλογή για την ανακούφιση της πίεσης που ασκείται στην νευρική ρίζα και για την γρήγορη επούλωση. Άμεση χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη μόνο σε περιπτώσεις ακράτειας της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου, σε προοδευτικές νευρολογικές διαταραχές, ή ακόμα εάν ο πόνος είναι οξύς και μη ανεκτός.
Η μικροδισκεκτομή συστήνεται σε ασθενείς που :
- Βιώνουν πόνο στα κάτω άκρα για περισσότερο από 6 εβδομάδες
- Η συντηρητική θεραπεία δεν τους προσέφερε αποτελεσματική ανακούφιση (όπως τα από του στόματος στεροειδή, ΜΣΑΦ και οι φυσικοθεραπείες).
Πρέπει να αναφερθεί ότι η μικροδισκεκτομή δεν έχει τόσο αίσια αποτελέσματα έπειτα από 3-6 μήνες αναμονής πόνου, επομένως συστήνεται στους ασθενείς να μην αναβάλλουν την επέμβαση για μεγαλύτερο διάστημα από αυτό.
Πως πραγματοποιείται μια μικροδισκεκτομή
Η μικροδισκεκτομή εκτελείται διαμέσου μιας μικρής τομής στην μεσαία γραμμή της πλάτης στο ύψος της οσφυικής μοίρας. Γίνεται μια πολύ μικρή τομή 1,5-2 εκ. και με τη χρήση μικροσκοπίου ή ενδοσκοπίου, μέσω ενός πολύ μικρού οστικού ανοίγματος, αφαιρείται η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου Σημαντικό είναι το γεγονός ότι καθώς όλες οι αρθρώσεις, οι σύνδεσμοι και οι μύες παραμένουν ανέπαφοι, η μικροδισκεκτομή δεν αλλοιώνει την μηχανική δομή της οσφυικής μοίρας του ασθενούς.