Pages

Αυχεναλγίαneck

Καλοήθεις όγκοι

Καλοήθεις εγκεφαλικοί όγκοι

Μηνιγγιώματα
Μηνιγγίωμα καλείται ο όγκος που αναπτύσσεται από την μήνιγγα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Είναι ο πιο κοινός καλοήθης όγκος στους ενήλικες. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα μηνιγγιώματα μπορεί να έχουν κακοήθη στοιχεία ή να έχουν κακοήθη εξαλλαγή. Η αιτιολογία των μηνιγγιωμάτων είναι άγνωστη  παρόλα αυτά, κάποια μηνιγγιώματα σχετίζονται με ορισμένες γενετικές διαταραχές, όπως η νευροινωμάτωση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επιληπτικές κρίσεις, πονοκεφάλους, καθώς και απώλεια της εγκεφαλικής λειτουργίας (αισθητηριακά προβλήματα, απώλεια συγκέντρωσης κ.α.).

Ακουστικά νευρινώματα
Τα ακουστικά νευρινώματα (ή αλλιώς αιθουσαία), είναι όγκοι προερχόμενοι από  κρανιακό νεύρο. Ο όγκος είναι συνήθως καλοήθης με αργή ανάπτυξη. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι απώλεια ακοής, εμβοές, ίλιγγος, καθώς και πονοκέφαλοι. Στις επιλογές για την θεραπεία αυτού του είδους των όγκων περιλαμβάνονται παρατήρηση, ακτινοχειρουργική, χειρουργική εκτομή. Η ιδανική θεραπευτική μέθοδος τις περισσότερες φορές είναι η μικροχειρουργική εκτομή του όγκου.

Όγκοι υπόφυσης
Πρόκειται για όγκους που βρίσκονται στην υπόφυση, η οποία παράγει ρυθμιστικές ορμόνες αδένων του σώματος. Οι όγκοι αυτοί είτε εκκρίνουν είτε δεν εκκρίνουν ορμόνες. Συχνά, τα συμπτώματα αναπτύσσονται με βάση τον τύπο της ορμόνης που εκκρίνεται. Ορισμένοι όγκοι της υπόφυσης θεραπεύονται μόνο με φαρμακευτική αγωγή, κάποιοι με χειρουργική επέμβαση ή με ακτινοθεραπείες και κάποιοι άλλοι αντιμετωπίζονται με συνδυασμό των ανωτέρω παρεμβάσεων. Οι υποφυσιακοί όγκοι αντιπροσωπεύουν το 10-15% των εγκεφαλικών όγκων. Παρατηρούνται συχνότερα κατά την τρίτη και τέταρτη δεκαετία ζωής και τα δυο φύλα προσβάλλονται εξίσου.

Κολλοειδείς κύστες
Οι κολλοειδείς κύστες είναι καλοήθεις όγκοι οι οποίοι εμφανίζονται στην τρίτη κοιλία, μια περιοχή που σχετίζεται με την ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Η ανάπτυξη όγκου σε αυτή την περιοχή μπορεί να είναι απειλητική για την ζωή, καθώς μπλοκάρεται η ροή του ΕΝΥ δημιουργώντας μια κατάσταση που καλείται υδροκέφαλος. Το υδροκέφαλο προκαλεί ποικίλα συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, ναυτία, τάση για έμετο, ακόμα και κώμα που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Εάν η καλοήθης κύστη είναι μεγάλη προκαλώντας έντονα συμπτώματα, χρειάζεται χειρουργική αφαίρεση. Μπορέι επίσης να αντιμετωπισθεί με τοποθέτηση βαλβίδας υδροκεφάλου που εκτρέπει το εγκεφαλονωτιαίο υγρό, παρακάμπτωντας το κώλυμα.p>

Αραχνοειδείς κύστες
Πρόκειται για θύλακες εγκεφαλονωτιαίου υγρού που αναπτύσσονται στον εγκέφαλο. Μερικές από αυτές τις κύστες αναπτύσσονται στην νηπιακή ηλικία, αλλά συχνά παραμένουν αδιάγνωστες. Συνήθως δεν προκαλούν κάποια συμπτώματα για αρκετό διάστημα, εκτός εάν παρουσιαστεί αύξηση των διαστάσεων του, έτσι ώστε να ασκήσουν σημαντική πίεση στον εγκέφαλο. Ορισμένες φορές είναι απαραίτητη η χειρουργική αφαίρεση ή τοποθέτηση παροχετευτικού σωλήνα.

Κρανιοφαρυγγιώματα
Κρανιοφαρυγγιώματα ονομάζονται καλοήθεις όγκοι τοποθετημένοι στην περιοχή της υπόφυσης. Αυτού του είδους οι όγκοι έχουν αργή ανάπτυξη, μπορούν όμως να προκαλέσουν προβλήματα όρασης ή δυσλειτουργία υπόφυσης. Απαιτούν συνήθως χειρουργική εξαίρεση και εάν απαιτηθεί ακολούθως, ακτινοθεραπεία.

Αιμαγγιοβλαστώματα
Πρόκειται για καλοήθεις όγκους αιμοφόρων αγγείων που συχνά σχετίζονται με κύστες. Στιε πλείστες περιπτώσεις θεραπεύονται με χειρουργική αφαίρεση, με ή χωρίς την συνοδεία ακτινοθεραπείας.

Επιδερμοειδείς και δερμοειδείς όγκοι
Πρόκειται για καλοήθεις όγκους που περιέχουν συσσωρευμένο ιστό δέρματος μέσα στο κεφάλι ή στον σπονδυλικό σωλήνα. Οι όγκοι αυτοί συνήθως απαιτούν χειρουργική αφαίρεση.