Pages

Αυχεναλγίαneck

Στένωση οσφυικής μοίρας

Στένωση οσφυικής μοίρας

Κατά την γήρανση, είναι φυσιολογικό για την σπονδυλική στήλη να υπόκειται σε αλλαγές. Όμως κάποιες αλλαγές, όπως η στένωση του σπονδυλικού σωλήνα, μπορεί να δημιουργήσει πόνο.

Ορισμός
Η στένωση της οσφυϊκής μοίρας είναι απότοκο στένωσης του σπονδυλικού σωλήνα.

Αίτια
Αλλαγές στο σχήμα ή το μέγεθος του σπονδυλικού σωλήνα συνήθως εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της γήρανσης. Φυσιολογικά, υπάρχει αρκετός χώρος στα ανοίγματα των σπονδυλικών οστών για να φιλοξενήσουν τις νευρικές ρίζες που εκφύονται από τον νωτιαίο μυελό. Παρόλα αυτά, όταν το μέγεθος των περασμάτων αυτών μειώνεται (εξ αιτίας της υπερβολικής αύξησης του μεγέθους ενός σπόνδυλου ή ενός παρακείμενου ιστού), μπορεί να προκληθεί πίεση στα νεύρα.

Δομές παρακείμενες στην σπονδυλική στήλη μπορούν να επηρεαστούν:

  • Οι  σπονδυλικοί σύνδεσμοι μπορεί να πυκνώσουν και να σκληρύνουν
  • Τα οστά και οι αρθρώσεις (συχνά επηρεασμένα και από οστεοαρθρίτιδα) μεγεθύνονται και οι οστικές άκανθες αναπτύσσονται
  • Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι μπορεί να προεξέχουν ή να καταρρεύσουν
  • Οι σπόνδυλοι μπορεί να μετακινηθούν

Συμπτώματα
Η στένωση του σπονδυλικού σωλήνα μπορεί να ασκήσει πίεση στα νεύρα και στον νωτιαίο μυελό, προκαλώντας πόνο και δυσφορία.

Οι ασθενείς με στένωση της οσφυϊκής μοίρας μπορεί συχνά να παρατηρήσουν πόνο στους γλουτούς, ή ένα αίσθημα τσιμπήματος στους μηρούς και τα πόδια κατά την ορθοστασία ή το περπάτημα. Η δυσφορία συνήθως ανακουφίζεται με κάμψεις ή με ξεκούραση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς αναφέρουν οσφυαλγία, σε συνδυασμό με πόνο στα κάτω άκρα και αδυναμία.

Παράγοντες κινδύνου
Φθορά στην σπονδυλική στήλη μπορεί να εμφανισθεί σε οποιονδήποτε όσο μεγαλώνει, η ένταση όμως των συμπτωμάτων εξαρτάται από το μέγεθος της σπονδυλικής στήλης κάθε ασθενούς και από την πίεση που ασκείται στα νεύρα. Το εύρος της αλλοίωσης ποικίλει από άτομο σε άτομο, ενώ μερικοί ασθενείς δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Διάγνωση
Η διάγνωση της νόσου ξεκινά με την λήψη ενός ολοκληρωμένου ιστορικού και κλινική εξέταση. Ο ασθενής θα πρέπει να αναφέρει στον ιατρό του τα συμπτώματα, την έναρξη εμφάνισής τους, καθώς και τον ρυθμό επιδείνωσης. Η σωματική εξέταση μπορεί να καθορίσει τον βαθμό σοβαρότητας της κατάστασης, καθώς και την ύπαρξη αδυναμίας ή μουδιάσματος.

Η νευρολογική εξέταση αξιολογεί ανωμαλίες στην δύναμη και την αίσθηση του ασθενούς και παρέχει αντικειμενικές ενδείξεις  για την ύπαρξη χρόνιας συμπίεσης των νευρικών ριζών λόγω στένωσης της οσφυϊκής μοίρας. Ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί να υποβληθεί σε απεικονιστικές  εξετάσεις, όπως ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία, ώστε να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.